Úplne jednoduchý spôsob ako si urobiť zásoby paradajok aj mimo sezóny. Takto sterilizované paradajky viete použiť do každého receptu, kde by ste použili aj kúpené paradajky z obchodu.
Ako na sterilizované paradajky bez nálevu
Približne na 3 fľaštičky od horčice (370 ml) potrebujem 1 kg paradajok. Najlepšie paradajky na sterilizovanie sú mäsité, neobsahujú veľa šťavy. Ale v podstate viete použiť akékoľvek paradajky. Kľudne aj kombináciu červených a žltých paradajok.
Umyté paradajky si pripravím na šúpanie. Ako najjednoduchšie ošúpať paradajky nájdete v tomto videu:
Ošúpané paradajky narežem na kúsky a naložím do fľaštičiek. Paradajky dávam takmer do plna, v každej fľaštičke aby bola aj šťava z paradajok.
Fľaštičky poriadne uzavriem a sterilizujem. Sterilizujem pri teplote 85 až 90 stupňov 20 minút. Následne vypnem sporák a fľaštičky nechám ešte hodinu odstáť vo vode.
Po hodine ich vyberiem na plech na pečenie a prikryjem vlhkou utierkou. Takto ich nechám do úplného vychladenia.
TIPY:
- Ak nemáte sterilizovací hrniec, poslúžiť vie aj obyčajný hrniec. Na spodok dajte buď utierku alebo podložku pod hrnce. Fľaštičky zalejte asi do 3/4 vodou a zakryte pokrievkou. Na meranie teploty poslúži aj bezdotykový teplomer, prípadne keď začnú vychádzať bublinky vo vode, je potrebné dať sporák na nižší stupeň a teplotu už len udržiavať.
- Ak vám nevadia šupky z paradajok, šúpanie preskočte a paradajky len narežte.
0 komentárov k “Sterilizované paradajky bez nálevu”Pridajte vlastný →