Ako na zeleninový boršč
Na 2 l polievky potrebujem:
- 500 g bielej kapusty (1/2 menšej hlávky)
- 150 g mrkvy (3 stredne veľké mrkvy)
- 30 g petržlenu (2 menšie petržleny)
- 100 g zeleru
- 1 stredne veľkú uvarenú cviklu
- 3-4 paradajky
- 1/2 menšej cibule
- olej/maslo
- koreniny – drvená rasca, Nesoldík, bobkový list, nové korenie, čierne korenie
- biely jogurt
- petržlenová vňať
Nahrubo nastrúham kapustu, mrkvu, petržlen a najemno zeler. Paradajky ošúpem a nakrájam na kocky.
Cibuľu orestujem na troche oleja a masla, postupne pridávam zeleninu (okrem cvikly), ochutím drvenou rascou a Nesoldíkom a restujem pokiaľ zelenina trochu zmäkne. Podlejem vodou, pridám bobkový list a 3-4 guličky nového korenia, 3-4 guličky čierneho korenia a varím do zmäknutia kapusty (tej to trvá najdlhšie).
Uvarenú cviklu nastrúham nahrubo a pridám 10 minút pred koncom varenia.
Podávam s petržlenovou vňaťou a lyžičkou bieleho jogurtu.
TIPY:
- Cviklu varím 2 – 2,5 hodiny v odkrytom hrnci stále vo väčšom množstve. Čo nespotrebujem, ošúpem a odložím v igelitovom vrecku do mrazničky.
- Ak nemáte strúhadlo na kapustu, narežte ju na pásiky.
- Petržlen sa pomerne ťažko strúha, narežte ho hoc aj na kolieska.
- Namiesto čerstvých paradajok možno použiť aj paradajkovú passatu, približne 2 dcl. Nalejte ju po restovaní zeleniny, ešte pred doliatím vody.
Komentáre
0 komentárov k “Zeleninový boršč”Pridajte vlastný →