Ako na jednoduché lasagne
Na lasagne potrebujem:
- 500 g mletého teľacieho mäsa
- 150 g mrkvy
- 60 – 70 g stonkového zeleru (1 stonka)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 fľaštička šúpaných paradajok
- 7 dcl paradajkovej passaty
- 2 dcl vody či vývaru
- olej / maslo
- koreniny – mleté čierne korenie, kurkuma, soľ, majoránka, oregano, bazalka
- pláty na lasagne – 12 kusov
- syr na strúhanie
Očistím strúčiky cesnaku, cibuľu nasekám nadrobno, mrkvu nastrúham najemno a zeler narežem na tenké mesiačiky.
Na väčšj panvici rozohrejem olej, orestujem cibuľu a prelisovaný cesnak a pridám mleté mäso. Ochutím kurkumou a mletým čiernym korením. Mäso restujem pokiaľ pustí šťavu, vareškou sa ho snažím pooddeľovať, aby nezostali veľké kúsky. Následne pridám mrkvu a zeler.
Ďalej spolu restujem a postupne pridám šúpané paradajky a paradajkovú passatu. Ochutím soľou, majoránkou, oreganom a bazalkou. Prilejem vodu či vývar, privediem do varu a prikryté nechám jemne bublajúc dusiť približne 45 minút. Občasne premiešam a dohliadam, aby ostalo dosť šťavy.
Zapekaciu misku vymastím maslom. Začínam vrstviť lasagne, začínam plátmi a končím omáčkou. Do zapekacej misky 30 x 20 cm vyšli na každú vrstvu 3 pláty, spolu 4 vrstvy.
Pečiem pri 190 stupňoch 20 minút. Posypem nastrúhaným syrom a zapečiem ešte 15 minút.
TIPY:
- Namiesto teľacieho mäsa možno použiť hovädzie alebo akékoľvek iné mleté mäso.
- Snažím sa omáčku vrstviť rovnomerne a rozrátať to tak, aby ostalo dosť aj na vrchnú vrstvu. Inak sa môže stať, že na vrchnej vrstve pláty bez omáčky pečením stvrdnú. Ak sa tak stane, polejem tie časti plátov trochou vody, aby zmäkli.
0 komentárov k “Jednoduché lasagne bez bešamelovej omáčky”Pridajte vlastný →