Ako na perníkovú bábovku
Potrebujem:
- 300 g hladkej špaldovej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 2 pl kakaa (25g)
- 1/2 čl škorice
- 1 čl perníkového korenia
- 200 g práškového cukru
- 5 vajíčok
- 1,5 dcl rastlinného oleja
- 1,5 dcl vody
- 3 pl slivkového lekváru
- forma na bábovku (viď. TIPY pod receptom akú formu používam)
- maslo na vymastenie formy
- hrubá múka na vysypanie formy
- 100 g vysokopercentnej čokolády
- 2-3 plátky Cery
Do jednej misy preosejem suroviny na suchú zmes – múku, kypriaci prášok, kakao a pridám škoricu s perníkovým korením. Do ďalšej misy preosejem práškový cukor.
Do 2 mís oddelím žĺtky od bielkov (žĺtky dám do väčšej a hlavne vyššej misy, tam mixujem celé cesto, počas mixovania môže pŕskať). Bielky vyšľahám na tuhý sneh.
Do žĺtkov vysypem preosiaty práškový cukor a mixujem do penista. Postupne prilejem olej, vodu (pozor teraz to pŕska) a postupne primiešam sypkú zmes. Vymixujem na hladkú zmes, do ktorej na záver pridám lekvár. Už ručne jemne primiešam vyšľahané bielky.
Formu na bábovku dôkladne vymastím maslom a vysypem hrubou múkou.
Pečiem pri 170 stupňoch približne 70 minút. Čas pečenia sa môže líšiť od druhu formy a taktiež rúry. Či je bábovka upečená, po hodine kontrolujem dlhým špáradlom. Pokiaľ sa na špáradlo cesto nenalepí, je bábovka upečená.
Upečenú bábovku nechám 15 minút vo forme trochu vychladiť a až potom ju vyklopím. Bábovku nechám úplne vychladiť na mriežke.
Vo vodnom kúpeli rozpustím čokoládu s Cerou a bábovku polejem.

TIPY:
- Pri pečení bábovky veľa záleží od formy na bábovku. So silikónovou formou mám žiaľ zlú skúsenosť, preto som si kúpila keramickú formu Tescoma. Forma je vhodná do umývačky riadu, bábovka sa z nej bez problémov vyklopí.

0 komentárov k “Perníková bábovka”Pridajte vlastný →