Pšenový nákyp

Do vienka mi žiaľ nebola nadelená schopnosť odhadnúť množstvo či vzdialenosť. Najviac to vidno pri varení, buď uvarím strašne veľa alebo strašne málo, len zriedkakedy akurátne.
Tak vznikol aj tento recept, keď mi zostalo príliš veľa uvareného pšena na pšenové šúľance. Keďže to bolo zvyšné pšeno, udávané množstvo je len odhadom. 

Ako na pšenový nákyp

Potrebujem:

  • 4 pl pšena
  • 2 vajíčka
  • 1 pl medu
  • 1/2 čl vanilky
  • slivkový lekvár
  • 1 väčšie jablko
  • škorica

Pšeno sparím vriacou vodou a varím 15-20 minút takmer do rozvarenia. Zvyšnú vodu zlejem. Pridám žĺtky, med a vanilku. Z bielkov vyšľahám tuhý sneh, ktorý opatrne primiešam k zmesi. Formu na biskupský chlebík vysteliem papierom na pečenie a polovicu zmesi navrstvím. Lekvár po troške poukladám na pšenovú zmes (rozotierať nie je možné) a navrstvím zvyšok zmesi. Jablko nastrúham najemno, vyžmýkam z neho prebytočnú šťavu, premiešam s trochou škorice a poukladám rovnomerne navrch. Pečiem 40 minút pri 180 stupňoch.

Komentáre

0 komentárov k “Pšenový nákypPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *