Domáce špaldové fliačky

Moja mamka kedysi robievala všetky cestoviny sama. Niťovky v nedeľu do vývaru nesmeli chýbať. No aj rezance na rezance s makom či fliačky na fliačky s kapustou . Niekedy to bola samozrejmosť, teraz je to už naozaj zriedkavé, ak niekto robí vlastné cestoviny. Hlavne keď je výber tak veľký.

Tak som si povedala, že to skúsim aj ja. Tak ako sa mi to zdalo niekedy ako hotová veda, teraz zisťujem, že to je celkom ľahké. Samozrejme je potrebné dodržať určité tipy a triky. Inak nie je čo veľmi pokaziť.

Ako na domáce špaldové fliačky

Na 3 porcie potrebujem:

  • 300 g polohrubej špaldovej múky
  • 1 menšie vajíčko
  • 100 ml vlažnej vody

Múku preosejem do misy. Pridám vajíčko a začínam rukou miesiť. Postupne pridávam vodu. Určite nie všetku naraz. Pridávam vodu a miesim. Miesiť je potrebné dlhšie a poriadne, aby vzniklo elastické nelepivé cesto.

Takto pripravené cesto preložím na pomúčenú dosku a vaľkám. Cesto vyvaľkám na úplne tenučko, možno tak 1 mm (pozor nesmie byť príliš tenké aby sa netrhalo). Pri vaľkaní sa snažím, aby cesto bolo okrúhle a rovnomerne vyvaľkané. Priebežne pod cestom dosku pomúčim. Ak je to možné, cesto otočím a vaľkám z druhej strany. Dôležité je, aby cesto bolo úplne tenučké a nelepilo sa (múkou netreba šetriť).

Vyvaľkané cesto nechám odležať aj 30 minút a dlhšie, aby obschlo. Z druhej strany taktiež.

Následne ho preložím na polovicu a narežem asi 1 cm široké pásiky.

Štyri či päť pásikov uložím na seba a režem asi 1 cm široké fliačky.

Ak ste málo múčili, môže sa stať, že sa fliačky budú lepiť na seba. Vtedy je oddeľovanie náročnejšie, ale nie nemožné (píšem z vlastnej skúsenosti).

Fliačky sú pripravené na uvarenie. Napríklad na fliačky s kapustou.

Komentáre

0 komentárov k “Domáce špaldové fliačkyPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *