Tyčinky s medvedím cesnakom

Ako na tyčinky s medvedím cesnakom

Potrebujem:

  • 125 g hladkej špaldovej múky
  • 125 g polohrubej špaldovej múky
  • 1 stredne veľký zemiak (100 g)
  • 1 čl soli
  • 1 čl cukru
  • 1 žĺtok
  • 150 ml vlažného mlieka
  • 10 g čerstvého droždia
  • 50 ml oleja
  • 40 g chladného masla
  • 20 g listov medvedieho cesnaku
  • 1 vajíčko na potretie

Zemiak uvarím v šupke a nechám vychladiť.

Do misy preosejem múku, po okrajoch ju osolím a v strede urobím jamku. Nasypem cukor, pomrvím droždie a zalejem časťou mlieka. Droždie nechám 10-15 minút nakvasiť. Prilejem zvyšné mlieko, pridám žĺtok a olej a vymiesim hladké cesto. Misu prikryjem utierkou a cesto nechám nakysnúť. Dĺžka kysnutia záleží od teploty, cesto musí zdvojnásobiť svoj objem.

Medzitým ošúpaný zemiak nastrúham najemno. Listy medvedieho cesnaku umyjem, osuším a porežem na pásiky.

Nakysnuté cesto prehnetiem v rukách a vyvaľkám do oválu na hrúbku približne 0,5 cm. Na cesto nahrubo nastrúham maslo, ďalej rovnomerne rozložím nastrúhaný zemiak a na záver medvedí cesnak.

Cesto preložím na polovicu (vytvorím ako keby kapsu), okraje pozatláčam, aby nič nevypadlo. Kapsu prikryjem utierkou a nechám 10-15 minút nakysnúť.

Nakysnutú kapsu vyvaľkám, 2x preložím a opäť prikryjem utierkou a nechám 10-15 minút nakysnúť.

Takto nakysnuté cesto vyvaľkám na hrúbku 0,5 cm. Cesto prerežem vodorovne približne v polovici a potom pozdĺž na 3-4 cm pásiky.

Každý pásik prekrútim 2 až 3x a položím na plech vystlaný papierom. Hotové ešte prikryjem utierkou a nechám 10-15 minút nakysnúť.

Medzitým vyšľahám vajíčko na potretie a predhrejem rúru na 200 stupňov.

Nakysnuté tyčinky potriem vyšľahaným vajíčkom a pečiem približne 25 minút do zlatista.

Pozrite si aj videorecept:

Komentáre

0 komentárov k “Tyčinky s medvedím cesnakomPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *