Ako na tyčinky s medvedím cesnakom
Potrebujem:
- 125 g hladkej špaldovej múky
- 125 g polohrubej špaldovej múky
- 1 stredne veľký zemiak (100 g)
- 1 čl soli
- 1 čl cukru
- 1 žĺtok
- 150 ml vlažného mlieka
- 10 g čerstvého droždia
- 50 ml oleja
- 40 g chladného masla
- 20 g listov medvedieho cesnaku
- 1 vajíčko na potretie
Zemiak uvarím v šupke a nechám vychladiť.
Do misy preosejem múku, po okrajoch ju osolím a v strede urobím jamku. Nasypem cukor, pomrvím droždie a zalejem časťou mlieka. Droždie nechám 10-15 minút nakvasiť. Prilejem zvyšné mlieko, pridám žĺtok a olej a vymiesim hladké cesto. Misu prikryjem utierkou a cesto nechám nakysnúť. Dĺžka kysnutia záleží od teploty, cesto musí zdvojnásobiť svoj objem.
Medzitým ošúpaný zemiak nastrúham najemno. Listy medvedieho cesnaku umyjem, osuším a porežem na pásiky.
Nakysnuté cesto prehnetiem v rukách a vyvaľkám do oválu na hrúbku približne 0,5 cm. Na cesto nahrubo nastrúham maslo, ďalej rovnomerne rozložím nastrúhaný zemiak a na záver medvedí cesnak.

Cesto preložím na polovicu (vytvorím ako keby kapsu), okraje pozatláčam, aby nič nevypadlo. Kapsu prikryjem utierkou a nechám 10-15 minút nakysnúť.

Nakysnutú kapsu vyvaľkám, 2x preložím a opäť prikryjem utierkou a nechám 10-15 minút nakysnúť.

Takto nakysnuté cesto vyvaľkám na hrúbku 0,5 cm. Cesto prerežem vodorovne približne v polovici a potom pozdĺž na 3-4 cm pásiky.

Každý pásik prekrútim 2 až 3x a položím na plech vystlaný papierom. Hotové ešte prikryjem utierkou a nechám 10-15 minút nakysnúť.

Medzitým vyšľahám vajíčko na potretie a predhrejem rúru na 200 stupňov.
Nakysnuté tyčinky potriem vyšľahaným vajíčkom a pečiem približne 25 minút do zlatista.

Pozrite si aj videorecept:
0 komentárov k “Tyčinky s medvedím cesnakom”Pridajte vlastný →