Ako na šťavnatý makovo-orechový koláč
Potrebujem:
Na cesto
- 100 g maku
- 100 g vlašských orechov
- 6 vajíčok
- 125 g masla
- 100 g práškového cukru
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
Na vrch
- šťava z marhuľového kompótu
- marhuľový džem
- 100 g vysokopercentnej horkej čokolády
- 15 g Cery
Mak a orechy pomeliem. Vajíčka oddelím, žĺtky do jednej misky a bielka do druhej. Z bielkov vyšľahám tuhý sneh.
Do misy k žĺtkom pridám plátky masla a mixujem ručným mixérom. Mixujem pokiaľ sa poriadne prepoja. V zmesi nesmú zostať hrudky masla. Postupne pridávam preosiaty práškový cukor. Vymixujem na hladkú zmes.
K zmesi pridávam pomleté orechy, mak, kypriaci prášok a lyžicou premiešavam. Na záver opatrne primiešam vyšľahaný sneh.
Tortovú formu s priemerom 24 cm vysteliem papierom na pečenie a vylejem zmes. Pečiem pri 180 stupňoch približne 25 minút. Špáradlom skontrolujem, či je koláč upečený.
Koláč je po upečení nafúknutý, no krátko na to sa trochu spľasne. Vyberiem ho z formy a nechám trochu vychladiť.
Vrch koláča zarovnám (poorezávam boky ktoré sú zväčša vyššie) a taktiež nožom opatrne ošúpem vrchnú šupku.
Takto zarovnaný a ošúpaný koláč rovnomerne pokvapkám šťavou z marhuľového kompótu (približne 10 čl).
Keď sa šťava vpije, potriem koláč tenkou vrstvou marhuľového džemu.
Vo vodnom kúpeli rozpustím čokoládu s trochou Cery a koláč polejem.
0 komentárov k “Šťavnatý makovo-orechový koláč”Pridajte vlastný →