Šťavnatý makovo-orechový koláč

Ako na šťavnatý makovo-orechový koláč

Potrebujem:

Na cesto

  • 100 g maku
  • 100 g vlašských orechov
  • 6 vajíčok
  • 125 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva

Na vrch

  • šťava z marhuľového kompótu
  • marhuľový džem
  • 100 g vysokopercentnej horkej čokolády
  • 15 g Cery

Mak a orechy pomeliem. Vajíčka oddelím, žĺtky do jednej misky a bielka do druhej. Z bielkov vyšľahám tuhý sneh.

Do misy k žĺtkom pridám plátky masla a mixujem ručným mixérom. Mixujem pokiaľ sa poriadne prepoja. V zmesi nesmú zostať hrudky masla. Postupne pridávam preosiaty práškový cukor. Vymixujem na hladkú zmes.

K zmesi pridávam pomleté orechy, mak, kypriaci prášok a lyžicou premiešavam. Na záver opatrne primiešam vyšľahaný sneh.

Tortovú formu s priemerom 24 cm vysteliem papierom na pečenie a vylejem zmes. Pečiem pri 180 stupňoch približne 25 minút. Špáradlom skontrolujem, či je koláč upečený.

Koláč je po upečení nafúknutý, no krátko na to sa trochu spľasne. Vyberiem ho z formy a nechám trochu vychladiť.

Vrch koláča zarovnám (poorezávam boky ktoré sú zväčša vyššie) a taktiež nožom opatrne ošúpem vrchnú šupku.

Takto zarovnaný a ošúpaný koláč rovnomerne pokvapkám šťavou z marhuľového kompótu (približne 10 čl).

Keď sa šťava vpije, potriem koláč tenkou vrstvou marhuľového džemu.

Vo vodnom kúpeli rozpustím čokoládu s trochou Cery a koláč polejem.

Komentáre

0 komentárov k “Šťavnatý makovo-orechový koláčPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *