Plnený patizón

Ako na plnený patizón

Na 3 porcie potrebujem:

  • 3 menšie patizóny
  • 500 g teľacieho mäsa
  • 1/2 menšej cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3,5 dcl paradajkovej passaty
  • koreniny – soľ, bazalka, oregáno, drvená rasca
  • olej
  • petržlenová vňať / syr na strúhanie

Nadrobno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak orestujem na troche oleja. Pridám na kocky nakrájané teľacie mäso a restujem pokiaľ pustí šťavu. Prikryjem pokrievkou a nechám dusiť.

Medzitým patizóny umyjem a vyrežem klobúčik. Kôstky vydlabem a časť dužiny ešte povyrezujem a odložím bokom. Vnútro patizónu zlejem horúcou vodou. Takto pripravené patizóny dám zapiecť do rúry pri 180 stupňoch na 20 minút.

K mäsu prilejem passatu a pridám na kúsky nasekanú dužinu z patizónov. Ochutím koreninami. Už nezakrývam pokrievkou, aby sa odparila prebytočná šťava.

Patizóny po 20 minútach vyberiem z rúry a naplním mäsovou plnkou. Pozor na šťavu, nesmie jej byť veľa a ani málo. Časť sa ešte odparí pri pečení. Nechám zapiecť ďalších 40 minút. Čas je orientačný. Či je patizón mäkký, kontrolujem vidličkou.

Podávam s petržlenovou vňaťou prípadne nastrúhaným syrom.

TIPY:

  • Namiesto teľacieho mäsa možno použiť aj kuracie prsia.
  • Je lepšie, ak je patizón menší a mladý, pretože má mäkkú šupku, ktorú možno aj zjesť. U veľkých a starších patizónov je šupka už tvrdá.
  • Namiesto passaty možno použiť lúpané paradajky z konzervy, prípadne aj čerstvé paradajky, ktoré je tiež lepšie ošúpať.

Komentáre

0 komentárov k “Plnený patizónPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *