Ako na plnený patizón
Na 3 porcie potrebujem:
- 3 menšie patizóny
- 500 g teľacieho mäsa
- 1/2 menšej cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 3,5 dcl paradajkovej passaty
- koreniny – soľ, bazalka, oregáno, drvená rasca
- olej
- petržlenová vňať / syr na strúhanie
Nadrobno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak orestujem na troche oleja. Pridám na kocky nakrájané teľacie mäso a restujem pokiaľ pustí šťavu. Prikryjem pokrievkou a nechám dusiť.
Medzitým patizóny umyjem a vyrežem klobúčik. Kôstky vydlabem a časť dužiny ešte povyrezujem a odložím bokom. Vnútro patizónu zlejem horúcou vodou. Takto pripravené patizóny dám zapiecť do rúry pri 180 stupňoch na 20 minút.
K mäsu prilejem passatu a pridám na kúsky nasekanú dužinu z patizónov. Ochutím koreninami. Už nezakrývam pokrievkou, aby sa odparila prebytočná šťava.
Patizóny po 20 minútach vyberiem z rúry a naplním mäsovou plnkou. Pozor na šťavu, nesmie jej byť veľa a ani málo. Časť sa ešte odparí pri pečení. Nechám zapiecť ďalších 40 minút. Čas je orientačný. Či je patizón mäkký, kontrolujem vidličkou.
Podávam s petržlenovou vňaťou prípadne nastrúhaným syrom.
TIPY:
- Namiesto teľacieho mäsa možno použiť aj kuracie prsia.
- Je lepšie, ak je patizón menší a mladý, pretože má mäkkú šupku, ktorú možno aj zjesť. U veľkých a starších patizónov je šupka už tvrdá.
- Namiesto passaty možno použiť lúpané paradajky z konzervy, prípadne aj čerstvé paradajky, ktoré je tiež lepšie ošúpať.
0 komentárov k “Plnený patizón”Pridajte vlastný →