Doma sme stále jedli lokšu k šošovicovej či fazuľovej polievke. Mamka nám ju štvorne rozrezala, rolovali sme si malé rolky a zajedali ich šošovicovou či fazuľovou polievkou. Doteraz je to jedno z mojich obľúbených jedál. Hodí sa aj k červenej kapuste a pečenej kačke.
Ako na zemiakovú lokšu
Na 24 kúskov potrebujem:
- 800 g očistených zemiakov
- 150 g polohrubej špaldovej múky
- 1 menšia čl soli
Ošúpané zemiaky nakrájam na kocky a uvarím do mäkka. Následne ich scedím, popučím ako na pyré a nechám úplne vychladnúť. Vychladené zemiaky osolím, postupne pridávam múku a ručne miesim cesto, ktoré nie je lepivé a dá sa s ním dobre pracovať.
Z cesta vyvaľkám lokše, opekám ich nasucho na panvici z oboch strán a ešte teplé potriem rozpusteným maslom a trochu ich osolím.
TIPY:
- Deťom nie je potrebné veľa mastiť a soľ tiež možno vynechať.
- Množstvo múky je orientačné, záleží od vodnatosti zemiakov.
- Ak vám nejaká lokša zvýši, pripravte si trhanú lokšu s makom.
Komentáre
0 komentárov k “Zemiaková lokša”Pridajte vlastný →