Zemiaková lokša

Doma sme stále jedli lokšu k šošovicovej či fazuľovej polievke. Mamka nám ju štvorne rozrezala, rolovali sme si malé rolky a zajedali ich šošovicovou či fazuľovou polievkou. Doteraz je to jedno z mojich obľúbených jedál. Hodí sa aj k červenej kapuste a pečenej kačke. 

Ako na zemiakovú lokšu

Na 24 kúskov potrebujem:

  • 800 g očistených zemiakov
  • 150 g polohrubej špaldovej múky
  • 1 menšia čl soli

Ošúpané zemiaky nakrájam na kocky a uvarím do mäkka. Následne ich scedím, popučím ako na pyré a nechám úplne vychladnúť. Vychladené zemiaky osolím, postupne pridávam múku a ručne miesim cesto, ktoré nie je lepivé a dá sa s ním dobre pracovať. 

Z cesta vyvaľkám lokše, opekám ich nasucho na panvici z oboch strán a ešte teplé potriem rozpusteným maslom a trochu ich osolím. 

TIPY:

  • Deťom nie je potrebné veľa mastiť a soľ tiež možno vynechať. 
  • Množstvo múky je orientačné, záleží od vodnatosti zemiakov.
  • Ak vám nejaká lokša zvýši, pripravte si trhanú lokšu s makom.
Komentáre

0 komentárov k “Zemiaková lokšaPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *