Tekvicový chlieb

Veľmi rada pečiem a doma nám všetkým chutí sladký tekvicový chlebík. No odkedy sa viac venujem kysnutému cestu, žiadal sa mi kysnutý tekvicový chlieb. Vyšiel krásny oranžový a veľmi chutný. Na druhý deň je stále mäkkučký, dlhšie nám nevydržal, tak rýchlo sme ho zjedli.

Ako na tekvicový chlieb

Potrebujem:

  • 300 g očistenej hokkaido tekvice
  • 500 g hladkej múky T650
  • 150 ml vody
  • 1 menšia čl cukru
  • 1,5 čl soli
  • 1/2 kocky čerstvého droždia (20 g)
  • 1 pl octu
  • 25 g lúpaných tekvicových semiačok (2 hrste)

Očistenú hokkaido tekvicu narežem na menšie kúsky a uvarím do mäkka. Vodu nevylievam, uvarenú tekvicu vyberiem, popučím vidličkou a nechám vychladiť. Z vody odoberiem 1,5 dcl a nechám tiež chladiť. Kvôli droždiu musí byť vlažná.

Múku preosejem, v strede urobím jamku a po bokoch ju posolím. Do jamky pridám cukor, pomrvím droždie a nalejem časť vlažnej vody. Droždie nechám 10-15 minút nakvasiť.

Pridám vychladenú popučenú tekvicu, ocot, zvyšnú vodu a tekvicové semiačka. Vymiesim hladké cesto, ktoré je viac lepivé ako bežné chlebové cesto.

Misu, v ktorej sa miesilo cesto, prikryjem utierkou a cesto nechám nakysnúť. Dĺžka kysnutia záleží od viacerých faktorov, cesto musí zdvojnásobiť svoj objem.

Nakysnuté cesto vyberiem na pomúčenú dosku a vypracujem okrúhly bochník. Cesto je lepivejšie, preto je potrebnej viac múky. Vložím ho do okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie a nechám ešte 20-30 minút prikrytý nakysnúť.

Nakysnutý bochník potriem slanou vodou (50 ml vody a 1 menšia čl soli) a vrch nadrežem ostrým nožom či žiletkou. Pečiem pri 230 stupňoch 30 minút. Po 30 minútach znížim teplotu na 170 stupňov. Chlieb potriem slanou vodou a vložím do rúry. Pečiem ďalších 10 minút. Po 10 minútach potriem čistou vodou a pečiem posledných 10 minút (spolu pečiem 50 minút).

Hotový chlieb vyberiem z formy a nechám vychladiť na mriežke. 

TIPY:

  • Hokkaido tekvicu aj šúpem, stačí ju potom popučiť vidličkou. Uvarenú tekvicu so šupkou je lepšie rozmixovať.
  • Pečenie pri 230 stupňoch môžete skrátiť o pár minút, ak by sa vám zdalo, že chlieb príliš zhnedol.
  • Potieranie vodou zabezpečí chrumkavú kôrku.
Komentáre

0 komentárov k “Tekvicový chliebPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *