Muž príde do kuchyne: “Čo varíš?” Ja: ”Rizoto.” Muž: ”Fúúj, ja nemám rád rizoto.” Ja: ”Smola, bude a hotovo.” Dovarím, naložím obed a začíname jesť. Muž ochutná prvé sústo: ”Mňam, to je aké fajne, môžeš častejšie uvariť.” A odvtedy je to mužove jediné obľúbené rizoto.
Ako na farebné rizoto
Na 3 dospelé porcie potrebujem:
- 400 g maslovej tekvice
- 1 hrnček (250 ml) guľatozrnnej ryže
- 3 hrste listov medvedieho cesnaku (alebo 2 čl pesta)
- jarná cibuľka
- tvrdý syr
- olej
- pesto z medvedieho cesnaku
- koreniny – soľ, drvená rasca, kurkuma, majoránka, bazalka
Maslovú tekvicu narežem na tenké plátky a poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie. Trochu oleja vymiešam s 1 čl pesta z medvedieho cesnaku a plátky potriem z oboch strán. Pečiem pri 180 stupňoch približne 40 minút do zmäknutia.
Medzitým premyjem guľatozrnú ryžu a varím ju 10 minút. Následne ju scedím a nechám odkvapkať. Bielu časť jarnej cibuľky narežem nadrobno, osmahnem na oleji a pridám narezané listy medvedieho cesnaku. Pridám ryžu, ochutím koreninami a podlejem vývarom/vodou. Dusím do zmäknutia ryže. Priebežne podlievam. Tesne pred koncom ešte podlejem, pridám plátok masla a odkryté miešam. Rizoto nesmie ostať príliš suché. Časovo to vychádza približne rovnako ako sa upečie tekvica.
Časť upečenej tekvice popučím na kašu, časť porežem na kocky a primiešam k rizotu. Podávam s nastrúhaným syrom a narezanými pierkami (zelená časť) z jarnej cibuľky.
0 komentárov k “Farebné rizoto”Pridajte vlastný →