Farebné rizoto

Muž príde do kuchyne: “Čo varíš?” Ja: ”Rizoto.” Muž: ”Fúúj, ja nemám rád rizoto.” Ja: ”Smola, bude a hotovo.” Dovarím, naložím obed a začíname jesť. Muž ochutná prvé sústo: ”Mňam, to je aké fajne, môžeš častejšie uvariť.” A odvtedy je to mužove jediné obľúbené rizoto.

Ako na farebné rizoto

Na 3 dospelé porcie potrebujem:

  • 400 g maslovej tekvice
  • 1 hrnček (250 ml) guľatozrnnej ryže
  • 3 hrste listov medvedieho cesnaku (alebo 2 čl pesta)
  • jarná cibuľka
  • tvrdý syr
  • olej
  • pesto z medvedieho cesnaku
  • koreniny – soľ, drvená rasca, kurkuma, majoránka, bazalka

Maslovú tekvicu narežem na tenké plátky a poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie. Trochu oleja vymiešam s 1 čl pesta z medvedieho cesnaku a plátky potriem z oboch strán. Pečiem pri 180 stupňoch približne 40 minút do zmäknutia.

Medzitým premyjem guľatozrnú ryžu a varím ju 10 minút. Následne ju scedím a nechám odkvapkať. Bielu časť jarnej cibuľky narežem nadrobno, osmahnem na oleji a pridám narezané listy medvedieho cesnaku. Pridám ryžu, ochutím koreninami a podlejem vývarom/vodou. Dusím do zmäknutia ryže. Priebežne podlievam. Tesne pred koncom ešte podlejem, pridám plátok masla a odkryté miešam. Rizoto nesmie ostať príliš suché. Časovo to vychádza približne rovnako ako sa upečie tekvica.

Časť upečenej tekvice popučím na kašu, časť porežem na kocky a primiešam k rizotu. Podávam s nastrúhaným syrom a narezanými pierkami (zelená časť) z jarnej cibuľky.

Komentáre

0 komentárov k “Farebné rizotoPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *