Domáci kečup

Mamka varievala domáci kečup, no nikdy mi nechutil. Moje chuťové poháriky boli zvyknuté na tie umelé kečupy z obchodov, ktoré paradajky asi v živote nevideli. V dnešnej dobe nájdeme široký výber kečupov so skvelým zložením. No povedala som si, že dám znova šancu tomu mamkinmu. A neľutujem. S menšími úpravami ho ponúkam aj pre vás.

Kečup nie je umelo zahusťovaný, preto z 1 kg paradajok výjdu dve 125 ml fľaštičky.

Ako na domáci kečup

Potrebujem:

  • 1 kg očistených paradajok
  • 2 stredne veľké cibule (100g)
  • 1 menšie jablko (100g)
  • 1 kopcovitá čl soli
  • 1 menšia čl mletej škorice
  • 1 kopcovitá čl červenej papriky
  • 2 ks klinčekov
  • 1 čl citrónovej / limentkovej šťavy (5ml)
  • 50 g trstinového cukru

Paradajky umyjem, rozrežem na polovicu, vyrežem zelenú časť a porežem ich na kúsky. Preložím ich do veľkého 5 l hrnca. Pridám na kúsky narezanú cibuľu a jablko. Ochutím soľou, škoricou, paprikou a klinčekmi. Privediem do varu a povarím približne 10 minút. Takto uvarenú zmes nechám vychladiť.

Z vychladenej zmesi vyberiem klinčeky, rozmixujem ju a prepasírujem. Prepasírovanú šťavu prelejem do veľkého hrnca. Privediem do varu. Pridám citrónovú šťavu a cukor. Miešam pokiaľ sa cukor rozpustí.

Varím v odkrytom hrnci (na nižšom stupni aby jemne bublal no nepripálil sa) do požadovanej hustoty kečupu, približne 40 – 50 minút. Horúci kečup prelejem do fľaštičiek a poriadne uzavriem. Otočím ich vrchnákom nadol, prikryjem dvoma utierkami a nechám vychladiť.

Kečup po otvorení skladujem v chladničke.

TIPY:

  • Množstvo cukru záleží od druhu paradajok. Pridajte najprv menšie množstvo cukru, po rozpustení ochutnajte, v prípade potreby ešte dosypte.
  • Dĺžka varenia pri zahusťovaní záleží taktiež od druhu paradajok a ich šťavnatosti.
  • Kečup dávam do menších fľaštičiek kvôli tomu, že neobsahuje žiadne konzervačné látky, preto sa po otvorení aj rýchlejšie spotrebuje.
  • Rozvarenú zmes zvyknem pred mixovaním nechať vychladiť. Hlavne kvôli tomu, že nerada pracujem s horúcou zmesou. Samozrejme ju možno hneď mixovať a pasírovať.
  • Ak robíte viacnásobnú dávku, stačí znásobiť množstvo ingrediencií. Možno okrem klinčekov, tých použite menej, sú dosť aromatické.
  • Pri viacnásobnej dávke je najlepšie použiť čo najväčší hrniec. Doba zahusťovania sa tak skráti. Zatiaľ čo v menšom hrnci to môže trvať aj niekoľko hodín.

Komentáre

0 komentárov k “Domáci kečupPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *