Mamka varievala domáci kečup, no nikdy mi nechutil. Moje chuťové poháriky boli zvyknuté na tie umelé kečupy z obchodov, ktoré paradajky asi v živote nevideli. V dnešnej dobe nájdeme široký výber kečupov so skvelým zložením. No povedala som si, že dám znova šancu tomu mamkinmu. A neľutujem. S menšími úpravami ho ponúkam aj pre vás.
Kečup nie je umelo zahusťovaný, preto z 1 kg paradajok výjdu dve 125 ml fľaštičky.
Ako na domáci kečup
Potrebujem:
- 1 kg očistených paradajok
- 2 stredne veľké cibule (100g)
- 1 menšie jablko (100g)
- 1 kopcovitá čl soli
- 1 menšia čl mletej škorice
- 1 kopcovitá čl červenej papriky
- 2 ks klinčekov
- 1 čl citrónovej / limentkovej šťavy (5ml)
- 50 g trstinového cukru
Paradajky umyjem, rozrežem na polovicu, vyrežem zelenú časť a porežem ich na kúsky. Preložím ich do veľkého 5 l hrnca. Pridám na kúsky narezanú cibuľu a jablko. Ochutím soľou, škoricou, paprikou a klinčekmi. Privediem do varu a povarím približne 10 minút. Takto uvarenú zmes nechám vychladiť.
Z vychladenej zmesi vyberiem klinčeky, rozmixujem ju a prepasírujem. Prepasírovanú šťavu prelejem do veľkého hrnca. Privediem do varu. Pridám citrónovú šťavu a cukor. Miešam pokiaľ sa cukor rozpustí.
Varím v odkrytom hrnci (na nižšom stupni aby jemne bublal no nepripálil sa) do požadovanej hustoty kečupu, približne 40 – 50 minút. Horúci kečup prelejem do fľaštičiek a poriadne uzavriem. Otočím ich vrchnákom nadol, prikryjem dvoma utierkami a nechám vychladiť.
Kečup po otvorení skladujem v chladničke.
TIPY:
- Množstvo cukru záleží od druhu paradajok. Pridajte najprv menšie množstvo cukru, po rozpustení ochutnajte, v prípade potreby ešte dosypte.
- Dĺžka varenia pri zahusťovaní záleží taktiež od druhu paradajok a ich šťavnatosti.
- Kečup dávam do menších fľaštičiek kvôli tomu, že neobsahuje žiadne konzervačné látky, preto sa po otvorení aj rýchlejšie spotrebuje.
- Rozvarenú zmes zvyknem pred mixovaním nechať vychladiť. Hlavne kvôli tomu, že nerada pracujem s horúcou zmesou. Samozrejme ju možno hneď mixovať a pasírovať.
- Ak robíte viacnásobnú dávku, stačí znásobiť množstvo ingrediencií. Možno okrem klinčekov, tých použite menej, sú dosť aromatické.
- Pri viacnásobnej dávke je najlepšie použiť čo najväčší hrniec. Doba zahusťovania sa tak skráti. Zatiaľ čo v menšom hrnci to môže trvať aj niekoľko hodín.
0 komentárov k “Domáci kečup”Pridajte vlastný →