Poznám naozaj veľmi málo ľudí, ktorým chutí cvikla. U nás doma som to len ja. Ešte aj syn, keď mu neprezradím, prečo sú halušky ružové. Preto aj gramáž je pre 2 menšie porcie, keďže väčsie množstvo nevarím.
Inak ich robievam z uvarenej cvikly, ktorú varím v šupke približne 2 hodiny v nezakrytom hrnci. Zakaždým uvarím viac a očistenú a rozdelenú na polovice ju zamrazím.
Ako na cviklové halušky
Na 2 menšie porcie potrebujem:
- 170 g varenej cvikly
- 1 vajíčko
- 100-110 g polohrubej špaldovej múky
Cviklu nastrúham najemno a spolu s vajíčkom vymixujem na hladkú hmotu. Postupne pridávam múky a vymiešam cesto, ktoré musí pomaly padať z lyžice.
Halušky varím v jemne bublajúcej osolenej vode. Vhodím jednu halušku, keď sa nerozvarí, nahádžem aj zvyšok. Keď sa halušky vyplavia navrch, povarím ešte 2-3 minútky.
Podávam preliate maslom, s jogurtom či lučinou.
TIPY:
- Množstvo múky je orientačné, záleží od veľkosti vajíčka, čerstvo uvarenej či rozmrazenej cvikly.
- Pokiaľ varíte z väčšieho množstva, pridajte len 1 vajíčko.
0 komentárov k “Cviklové halušky”Pridajte vlastný →