U nás doma sa pre zjednodušenie uchytil názov fakačo, teda focaccia. Bežne pečieme klasické fakačo, občas s medvedím cesnakom, no veľmi chutné je aj cviklové.
Ako na cviklové fakačo
Potrebujem:
- 1 stredne veľkú uvarenú cviklu
- 500 g hladkej múky T650
- 1,5 čl soli
- 3 dcl vlažnej vody
- 1 čl cukru
- 1/2 kocky droždia
- 50 ml olivového oleja
Na potretie:
- 50 ml olivového oleja
- 2 pl vody
- bylinky podľa chuti (použila som rozmarín a bazalku)
- žlté paradajky
Múku preosejem, osolím a v strede urobím jamku. Nalejem do nej časť vlažnej vody, nasypem cukor a pomrvím droždie, ktoré nechám 10-15 minút nakvasiť.
Uvarenú ošúpanú cviklu nastrúham najemno a pridám k droždiu. Taktiež zvyšnú vodu, olej a vymiesim hladké cesto. Cesto potriem olivovým olejom a nechám nakysnúť (dĺžka kysnutia záleží od izbovej teploty, cesto musí narásť na dvojnásobok svojho objemu). Dosku a ruky naolejujem, cesto vyberiem a niekoľkokrát poprekladám. Vložím späť do misky a nechám ešte 30 minút kysnúť.
Plech vysteliem papierom na pečenie, cesto preložím naolejovanými rukami a ponaťahujem ho do tvaru obdĺžnika. Prikryjem utierkou a nechám ešte 20-30 minút nakysnúť.
Rúru vyhrejem na 220 stupňov a pripravím zmes oleja a vody, ktorú vylejem rovnomerne na fakačo a prstami porozotieram. Prstami vytvorím jamky a posypem bylinkami. Na záver poukladám paradajky rozrezané pozdĺž. Pečiem približne 35 minút do zlatista.
TIPY:
- Cviklu varím 2-2,5 hodiny v odkrytom hrnci. Možno však kúpiť už uvarenú v Lidl.
- Ak je vymiesené cesto príliš lepivé, pridám ešte múku a poriadne premiesim.
0 komentárov k “Cviklové fakačo”Pridajte vlastný →