„Ako na Nový rok, tak po celý rok.“ Poznáte to porekadlo? U nás doma, keď sme boli ešte deti, sme si ho pripomínali už niekoľko dní pred Silvestrom. Predsa len sme chceli do nového roka vstúpiť dobre naladení, mať navarené, upratané a vychutnávať si spoločne strávený čas. Horšie to bolo v neskoršom veku. Kto by chcel byť počas celého roka nevyspatý, s kruhmi pod očami a duniacou hlavou po silvestrovskej párty. Čím som staršia, tým sa vraciam do tých kľudnejších detských čias.
Tak ako na Vianoce, aj na Silvestra a Nový rok, má každý svoje tradície a zvyky. Možno podobné, možno úplne odlišné, no nikdy nie je neskoro sa inšpirovať inými.
My sme varievali a chystali hostinu na Silvestra tak, aby sme na Nový rok nemuseli takmer „pohnúť prstom“. Teda okrem vyberania z chladničky a prihrievania jedla. Nový rok patril oddychu, rozprávkam a filmom v televízii a parádnemu ničnerobeniu.
A čo sme chystali?
Ako prvé sa varila polievka. Samozrejme nesmela to byť len taká obyčajná polievka. Keďže u nás nebolo zvykom variť kapustnicu na Vianoce, varila sa na Silvestra. Tuším otec prišiel s takou tradíciou. Ale varila sa, a doteraz sa varieva šošovicová polievka. Vraj koľko šošovice v nej, toľko peniažkov budeme mať počas ďalšieho roka. No bodaj by to tento rok vyšlo. Ja už tak menej tradične varím „diétnejšiu“ šošovicovú polievku, nezahustenú múkou a bez klobásy. Keď bol syn menší, tak z červenej šošovice, ktorá je ľahšie stráviteľná. Tento rok už z klasickej šošovice.
Hlavný chod nesmel byť z ničoho čo má perie, rýchle nohy, prípadne pláva. Vraj aby nám šťastie neuletelo/ neutieklo či neodplávalo. Veľa možností neostalo a výber padol zväčša na bravčové mäso. Veď také prasiatko je predsa symbolom šťastia. Tento rok to vyhrala pečená krkovička. Pre deti je to dosť mastné mäso, preto je vhodnejšia panenka. Aj to odporúčam od 3 rokov. Mladším deťom úplne postačí knedlík a kapusta.
Ak sa chcete vyhnúť mäsu, odporúčam vám zemiakovú lokšu, ktorá sa v našej rodine piekla už mnoho generácií. Vynikajúco sa hodí k šošovicovej polievke. Vyskúšajte tú moju, opäť raz o čosi zdravšiu.
A čo nesmelo nikdy na Silvestra a Nový rok chýbať? Teda okrem prípitku. Chlebíčky a chuťovky. Neexistuje lepší pocit, keď ráno na Nový rok vytiahnem chlebíčky z chladničky a raňajky sú hotové.
Nám doma sa osvedčila, či už na chlebíčky alebo chuťovky, cesnaková pomazánka. Stačí najemno nastrúhať tvrdý syr, pretlačiť 3-4 strúčiky cesnaku a premiešať s tatárskou omáčkou. Nič viac, nič menej. Krúžok rožka natrieť pomazánkou, stočiť kúsok šunky, do nej olivu či papriku a napichnúť.
Môj muž, čo sa chuťoviek týka, je taký klasik. Rožok-maslo-horčica-klobása-kyslá uhorka-syr.
Pre syna chystám odľahčené verzie chuťoviek. I keď šunke sa už nevyhneme, cesnakovú pomazánku nahrádzam domácou lučinou. Ide to samozrejme aj bez šunky, len so zeleninkou a kúskom syra.
Často sme na Silvestra ešte dojedali suché pečivo z Vianoc – linecké, vanilkové rožky a pod. Moja mamka, ako skvelá kuchárka a pekárka, sa však nezaprela a upiekla každoročne Oblíž prst. Poznáte? Meno je naozaj hodné toho koláča, lebo sme si zakaždým prsty oblizovali.
Ja robievam už tradične tzv. Indiánky. Nie, nie sú to ženy indiánov, ako by povedal môj muž, ale poznáte ich možno pod názvom Banány v čokoláde. Neexistuje hádam jednoduchšia maškrta. Nie je to nič komplikované. Veď posúďte sami.
A tak mi neostáva nič iné, len vám popriať do nového roka všetko dobré, nech je pre nás všetkých novou výzvou na zmenu k lepšiemu.
Buďte zdraví!
0 komentárov k “Ako na Nový rok…”Pridajte vlastný →